K5 Blazer Forums  
Home of the 1969-91 K5 Blazer/Jimmy including GM Trucks and Suburbans.  
Go Back   CK5 Forums > General Discussion > The Garage

Remove these ads.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-17-2007, 11:09 AM   #1
1-8-4-3-6-5-7-2
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: In the Garage
Posts: 58

i Trader: (0 )

4L60E - no 2nd gear?

My friend has a 1996 K1500 with a 4L60E. The 2nd gear does not work at all. The 1st gear works fine, then it will skip 2nd as he accelerates and then drops into 3rd. Once in 3rd, if the transmission downshifts into 2nd it will just rev the engine and not go anywhere. If he lets off the gas some it will shift back into 3rd. All gears except 2nd work real well, and the transmission locks in tight with no slipping in the other gears.

Where should we start looking for problems?



1-8-4-3-6-5-7-2 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links



Remove these ads.
Old 06-17-2007, 11:16 AM
Posted in reply to 1-8-4-3-6-5-7-2's post "4L60E - no 2nd gear?"
  #2
sandawgk5
Registered User
 
sandawgk5's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Kitsap County PACNORWEST
Posts: 6,872

i Trader: (2 )

Quote:
Originally Posted by 1-8-4-3-6-5-7-2
My friend has a 1996 K1500 with a 4L60E. The 2nd gear does not work at all. The 1st gear works fine, then it will skip 2nd as he accelerates and then drops into 3rd. Once in 3rd, if the transmission downshifts into 2nd it will just rev the engine and not go anywhere. If he lets off the gas some it will shift back into 3rd. All gears except 2nd work real well, and the transmission locks in tight with no slipping in the other gears.

Where should we start looking for problems?



Wierd I would not think it would go into 3rd if 2nd was ****ed . Sounds like the band is burnt and slipping but I am not sure. Could be a bad shift solenoid causing the issue since it is all electric.

Dick
sandawgk5 is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2007, 11:20 AM
Posted in reply to sandawgk5's post starting "Wierd I would not think it would go..."
  #3
4X4HIGH
Supporting Member
Registered User
 
4X4HIGH's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Pleasanton, CA.
Posts: 21,495

i Trader: (20 )

GM of the month Winner
On my 700R4 when it did this it was a broken sun shell. In my case though i believe i lost 2nd and 4th.
__________________
1989 blazer, 350/700R4/NP241, 8" lift, D60/14FF w/4.56's and Detroits, hydro assist, 35" BFG Mud
Scott
4X4HIGH is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2007, 11:22 AM
Posted in reply to 4X4HIGH's post starting "On my 700R4 when it did this it was a..."
  #4
NateInChandler
Registered User
 
NateInChandler's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chandler, AZ
Posts: 417

i Trader: (1 )

its overhaul time, the sunshell is broken and thats why he has no 2-4 gears.... tell him to make sure they do the upgraded BEAST sunshell.. nate
NateInChandler is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2007, 11:24 AM
Posted in reply to NateInChandler's post starting "its overhaul time, the sunshell is..."
  #5
1-8-4-3-6-5-7-2
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: In the Garage
Posts: 58

i Trader: (0 )

Quote:
Originally Posted by NateInChandler
its overhaul time, the sunshell is broken and thats why he has no 2-4 gears.... tell him to make sure they do the upgraded BEAST sunshell.. nate
The OD (4th) gear does work... 2nd is the only gear that's out.
1-8-4-3-6-5-7-2 is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2007, 11:44 AM   #6
onetonbb74
Supporting Member
Registered User
 
onetonbb74's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Campbell, CA
Posts: 2,062

i Trader: (3 )

I had many problems with this on my 96 tahoe. It did exactly what yours is doing. If you keep driving it like i did the 4th gear will go out and all you will have is 1st and 3rd which sucks. I took it to the local tranny shop and those dumbasses still couldent fix it after 3 rebuilds and yes it has the beast sunshell as that was the firts thing we put in it on the first rebuild. Its got to be the 2-4 band because the beast sunshell was good after the rebuilds and the truck is still dead in front of my work with the same problem now all thats there is first gear otherwise id drive it. The only codes the ecu flashed was the tcc (torque convertor clutch) malfunction. Expect next to be 4th gear loss, then you will lose 2nd. Is your 4l60e the version with the one piece bell housing (bell not removeable) or does the body of the tranny unbolt from the bell? Its funny how everyone that i know with this problem has a 1996 version of this tranny.
__________________
-dean

89 k5 adventure/wheeling rig.
onetonbb74 is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2007, 03:37 PM
Posted in reply to onetonbb74's post starting "I had many problems with this on my 96..."
  #7
NateInChandler
Registered User
 
NateInChandler's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chandler, AZ
Posts: 417

i Trader: (1 )

if he has 4th gear he may possible have a stuck valve 1-2 shift valve, or a bad sealing ring one the 2nd gear apply piston that applys the band for 2nd gear.. nate
NateInChandler is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2007, 04:15 PM   #8
01maroonz71
Registered User
 
01maroonz71's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Palmetto, fl
Posts: 1,512

i Trader: (17 )

dude...love the user name.
01maroonz71 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2013, 09:21 PM
Posted in reply to 01maroonz71's post starting "dude...love the user name."
  #9
bigchevyftw
Registered User
 
Join Date: Mar 2013
Location: Chicago
Posts: 1

i Trader: (0 )

Im going to explain the reason for the transmission issues described in this old thread for information.



The reason he dont have 2nd gear can be for 2 reasons. 1. the sealing ring on the 2 servo piston is cut, or the most common issue is the servo apply pin is too short.

the 2-4 band applies 2nd and 4th gear so the band isnt the problem if he has 4th and since its shifting to 3rd gear tells me the valve in the valve body is working correctly.

i have rebuild over 100 of these units and almost every one of them have the apply pin was the issue if you know how to use a welder you can add some to the tip and grind it down and fix it for free ive done it alot but be careful they melt fast
bigchevyftw is offline   Reply With Quote
Old 03-07-2013, 11:02 AM
Posted in reply to bigchevyftw's post starting "Im going to explain the reason for the..."
  #10
Greg Ducato
Supporting Member
Registered User
 
Join Date: Mar 2010
Location: Weatherford Texas
Posts: 1,531

i Trader: (2 )

Your second gear band is toast, it will have most likely ruined the reverse input drum that it brakes on as well. It is rebuild time, no way around that.

Did not realize this thread was so old, I'm pretty sure that trans has been repaired and maybe worn out again in that amount of time.
Greg Ducato is online now   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.